| Uit nieuwe serie Observant: wie moet rector Luc Soete opvolgen?

Uit nieuwe serie Observant: wie moet rector Luc Soete opvolgen?

Observant 23 februari:
Rector magnificus Luc Soete vertrekt. Op 1 september begint zijn opvolger. Wie moet dat worden? En wat moet hij/zij vooral gaan doen? Observant vraagt het de komende weken aan studenten en staf.

Pim Martens, hoogleraar duurzame ontwikkeling:  Als het aan hem ligt, komt er helemaal geen nieuwe rector. “Ik ben allergisch voor managementstructuren”, lacht hij. “Waarom hebben we überhaupt een driekoppig college van bestuur nodig? In andere landen wordt de universiteit geleid door één president.” Blijft het driekoppige bestuur in stand, dan moet er een rector komen die “liefde heeft voor de universiteit”, “gedreven is” en “verbonden met de regio”. Martens, die zelf uit Brunssum komt en er nog steeds woont, ziet graag een Limburger aan het roer. “Ik heb geen voorkeur voor een man of vrouw.” En misschien nog wel het belangrijkste punt: “Hij moet rond de veertig zijn, niet iemand die tegen zijn pensioen loopt. Natuurlijk moet je serieus worden genomen en bestand zijn tegen ‘oudere’ decanen en directeuren, maar hoe jonger je bent, hoe naïever je soms tegen dingen aan kunt kijken, wat helemaal niet verkeerd hoeft uit te pakken.”

De nieuwe rector moet volgens de reglementen uit het hooglerarenkorps komen. Toch zou Martens die regel graag afschaffen. “Waarom niet een hoofddocent? Niet alle hoogleraren zijn betere wetenschappers.” Toch kan hij zich voorstellen dat echte wetenschappers geen zin hebben in een hoge bestuursfunctie. “Die blijven liever op de werkvloer.”

Tot slot hoopt hij op een kandidaat die, net als hijzelf, tussen de disciplines staat, die verbindingen maakt tussen vakgebieden. “Dan zou de interdisciplinariteit aan de UM ook een impuls krijgen”, meent Martens. “Het gaat al beter dan een paar jaar geleden, maar er gebeurt vrij weinig. Het minorenbeleid komt niet van de grond, er zijn weinig incentives om echt samen te werken.”

Metatalk webdesign